Szakaszos vákuum-terápia

Az szakaszos vákuum-terápia egy olyan eljárás, amelyet vénás és artériás problémák, érrendszeri panaszok és sportsérülések kezelésére használnak. Normál és alacsony légnyomás segítségével lehetővé tehető a vénás visszaáramlás szabályozása, a nyirokáramlás fokozása, valamint az izmok és végtagok vérellátásának javítása.

Technológia

A kezelőeszköz egy henger alakú területen körülveszi és kezeli a fekvő beteg alsó testét egészen a bordákig. Az összes lábat magában foglalja. A készülék derékrészénél lévő ponyva a belső tér lezárására szolgál. A fülkében lévő vákuumszivattyú felváltva normál és alacsony nyomást hoz létre (-20 és -70 mbar között). Az eszköz orvosi műszernek számít.

Működési mód

Az alacsony nyomás fokozza a vérkeringést a hasban és az alsó testrészekben, ami viszont serkenti az artériás keringést. Ennek a véráramlásnak az eredményeképpen csökken a centrális vonal magas vérnyomása, a verő térfogat, a szív outputja és végső soron az artériás véráramlás is. A kompenzációs mechanizmusok azonban megakadályozzák, hogy ez teljesen megtörténjen. A pulzus és a perifériás érrendszeri ellenállás e változás hatására megnő. Emellett a nyíróerők működnek és a szív szimpatikus válasza bekapcsol. A test alsó régiójában nyomásváltozás következik be, és a vérmennyiség alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz. A normál keringés megváltozott feltételei ösztönzik és javítják az oxigéndús vér áramlását a lábakban és az alsó végtagokban.

Kezelés

Az indikációtól függően a kezelés tipikus időtartama 5 és > 15 alkalmazás között van (30-45 perc).
A kötőszöveti gyengeség, a túlsavasodás, a cellulit, a pókhálóvénák, a traumák (mint például zúzódások vagy sportsérülések, érrendszeri rendellenességek, ödémák és fekélyek) csak néhány indikáció. További indikációk megtalálhatóak itt.

Ellenjavallatok

Terhesség idején
Vénás trombózis, tromboflebitisz, 8 hétnél fiatalabb, vénás trombózis.
A bőr és a bőr alatti szövetek akut gyulladásos betegségei (furunkulózis, piodermia, tályog).
Terhesség vagy nagyon friss műtét a has területén
Dialízis napja